Home
Perfecte huid

     gezonde       geïrriteerde       wonden en        huidproblemen en
     
   huid                    huid                    wondjes            wonden bij dieren
 
 

Eczeem
 

Rode huid
 

Droge huid

 

 

Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor, maar vooral bij jonge kinderen. De huid is vaak rood en vertoont in het begin bultjes en blaasjes. Als de blaasjes openspringen komt er vocht uit, dit wordt nattend eczeem genoemd. Daarna drogen de blaasjes in en wordt de huid vaak droog en schilferig. Doordat eczeem enorm kan jeuken, is de neiging om te krabben bijna niet te weerstaan. Krabben geeft wel enige verlichting, maar de jeuk komt snel terug en bovendien beschadig je de huid nog verder. Hierdoor verergert het eczeem en kunnen geïnfecteerde wondjes ontstaan met nare open zweren en gele korsten.

Hoe ontstaat eczeem?
Er zijn twee soorten eczeem, atopisch eczeem en contacteczeem.

  • Atopisch( of constitutioneel) eczeem is erfelijk bepaald. Vooral kleine kinderen hebben last van deze vorm van eczeem. De meeste kinderen groeien er overheen, maar één op de vier kinderen met atopisch eczeem blijft er ook als volwassene last van houden.

  • Contacteczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Behandeling van eczeem en producten

  • Vette zalf met corticosteroïden. Is er eenmaal een uitbraak van eczeem dan zal een arts vaak zalf met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die de ontsteking remmen van de huid en jeuk en zwelling doen verminderen. Een nadeel van corticosteroïden is dat de huid dunner en overgevoelig kan worden, terwijl ook de ontstekingsremmende werking ervoor kan zorgen dat je een bacteriële infectie niet opmerkt en die dus juist verergert. Bij juist gebruik zijn de bijwerkingen van corticosteroïden bevattende crèmes klein, maar er bestaat bij patiënten en ouders van kleine kinderen veel weerstand om crèmes met corticosteroïden te gebruiken.
  • Vette zalven en crèmes zonder toevoegingen. Deze producten zijn vooral bedoeld om de huid soepel en elastisch te houden. Voorbeelden zijn cetomacrogol zalven of crèmes.
  • Vette zalven met toevoegingen zoals zinkoxidesmeersel, teerzalf.
  • Van bepaalde honingsoorten is bekend dat ze een zeer positieve inwerking hebben op wondheling en de huidconditie bij eczeem bevorderen. Enzymen in de honing zorgen voor de antibacteriële werking en plantaardige antioxidanten zorgen voor een ontstekingsremmend effect. Bovendien zorgt de lage pH waarde van honing dat de zuurgraad van de huid wordt hersteld. De crème heeft ook een licht verkoelend effect waardoor de jeuk minder wordt. DermagíQ® Skin is een crème op basis van plantaardige olie, bijenwas en medicinale honing. DermagíQ® Skin bevat geen conserveringsmiddelen en is geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen. Voor productinformatie, reacties van gebruikers en bestellen, klik op DermagíQ® Skin